Äggkoppar

Äggkoppar det är lite speciellt det, alla har de sin personliga favorit! :)

Ofta kan det vara lite utav ett samlingsföremål och man vill hitta så många olika charmörer som möjligt, eller så gör man som mig och köper likadana :) Jag föredrar enhetligt som ni kanske vet :)


De finns ju i mängder av färger och modeller och här tänkte jag visa upp några :)




Alessi gubben- klassiker! Rolig, söt och mysig på något vis- blev påskpresenten till lillebror i favoritfärgen grönt såklart :) Här finns saltkaret i hatten dessutom- nästan så man tänker på en tequila shott. . bara hälla tequilan i själva koppen, saltet har du i hatten sen får du byta skeden och försöka få dit en citronskiva- då får du två i ett ;)

Dessa säljs på mängder av etablerade internetbutiker samt köks- och designbutiker så klart- Alessi är ett måste för alla! : ) De kostar cirka 150 kr






Menu - äggkoppar designade utav Pernille Vea och mönstret från Verner Phanton, snygga och framförallt funktionella. Koppen i sig är enkel och smidig, sedan har vi det äggformade silikonlocket så att säga, det kan du ha över ägget för att behålla lite utav värmen, samtidigt som du kan ta av det - vika ner "kanten" och du får en "saltkopp" eller helt enkelt vika ner kanten och vända upp och ner på det och du får en liten skål att lägga äggskalet i- smart! Inte nog med det- kopparna är fri från syra- de kommer därför inte ändra färg med åren :)

Dessa finns såklart på många ställen, design och köksinspirerade, de ligger i förpackningar om 4 st sorterade färger, alternativt svart/vita och kostar 399 kr






Vacu vin
- nytänk! Ja vad ska man säga, det är lite fantasi helt klart. Äggkuddar, det är alltså en liten kudde i glada färger som du lägger ditt ägg på- lite lyxigt på något vis, eller ? Lite som en ringkudde kan man säga så? Oftast när man annars lyfter fram någonting på en kudde är det för att visa någon form av uppskattning och lite lyx- det får mig att tänka på sammetskuddar med något fint smycke. Så jag vet inte försöker de få oss att tro att ägg är en lyxfrukost? De vill nog få oss att uppskatta det mer, om inte annat är det bra då äggkoppar kan uppfattas som stora i förhållande till ägget så här spelar det ingen roll- så länge inte någon kommer med ett strutsägg eller liknande. . ;)

Oftast i en förpackning om 4- sorterade färger cirka 150 kr

 

 

 

Muuto - Stilrent, skulptur, konst och inte minst danskt. Surface äggkopp designad utav Ole Jensen har tre urgröpningar- en för ägget, en för salten och en för skalet. Formgivning är bara förnamnet :)

Dessa återfinns på bland annat www.designonline.se och ligger ett set om 2 för 299 kr








Har du någon favorit ? :)








Gult är fult, lr ?- Påsken är här. . .

Då var det dags för påsk, nu blir det vippor i allas buskar o hem, björken i knopp- skönt att våren är här : )

Några påskkärringar blir det säkert- trodde jag ja, missade allihopa! :) En massa ägg säkerligen som jag gärna hade dukat fram i mina äggkoppar ifrån Hardanger, men de ligger nerpackade i väntan på en egen lägenhet någon gång i framtiden :)



Hardanger har också en snygg och lite kul grej - en äggslev, en slev/sked med ett stort hål som du kan ta upp ägget ifrån kastrullen, alternativt enklare att ta ägghalvor med den då det lixom kan ligga kvar i skeden/sleven utan att glida ur som på en vanlig sked :) Hitta ingen bild och min ligger nedpackad. . tänk er en olivsked fast betydligt större :)




En påskhit brukar kunna vara melodiägget, det är alltså en äggklocka som du stoppar med äggen i kastrullen när du ska koka dem, så spelar det olika melodier beroende på hur kokt de är:


- Löst "Killing me softly"
- Medium "I Guess I will be a Chicken"
- Hård "Carmina Burana"




Kul grej helt klart, finns även för pastakoket med
andra melodier och en annan utformning :)








En annan smart produkt är äggkorgen eller vad man ska kalla den i silikon. Korgen fyller du med ägg och sänker ned i kokande vatten - då puttrar inte äggen runt i kastrullen utan de står stadigt i silikonet, smidigt att bara ta upp korgen när äggen är klara o skölja med kallt vatten :) Finns för (6) ägg ifrån Anders Petter alternativ med 3 ägg i från Sagaform :) Och säkerligen ifrån fler märken och storlekar :)





Hur ser eran påskmiddag ut, något måste på bordet? Dukar ni på något visst sätt ? :)

Min kommer bestå utav en massa ägg, och ännu mera ägg, helst halvor med räkor :)





Påsk för mig är riktigt gult, förknippas med vår, godis och färgglatt, förr köpte man bara gula kycklingar- men nu är alternativen oändliga. . det är gula, svarta, orangea, gröna, rosa, lila precis som färgerna på påskvipporna till riset, finns i oändliga färger numera. Alla glada färger gör en pigg och glad och man vet att sommaren närmar sig med stormsteg :) Så njut :)







Gullefjun

Det var en kyckling som hette Gullefjun
hon skulle ge sig ut på promenad
Och solen lyste och gräset lockade
och hela världen var så hjärtans glad.
Det fanns ett hål uti hönsgår´ns nät
där genom trippade med lätta fjät
den lilla Gullefjun med mjuka silkesdun
och alla hönsen sa ka-ka-ka ka.. . . .


Glad påsk på er  :)











Jaha. . .

Ja, jag som har varit på G att göra en uppdatering här ett tag tänkte ta upp den trevliga utbildningskvällen. Stellan och Kartong kom att grunda Stelton sissådär 1960, vilket har kommit att blivit ett utav de största designmärkena. Den raka, stiliga cylinderformade termoskannan som kanske största ikon, som vi gärna förknippar med Stelton, en stilikon där bara lego har sålts bättre som desginprodukt i Danmark - 10 miljoner exemplar och mer därtill är den uppe i.

Ja kvällen- sissådär i torsdags var en sådan där trevlig tillställning på jobbet, med gott sällskap, vin och exotiskplanka. Mycket tråkigt att det troligen var den sista med gänget : (




Jag tänkte att här skulle bara sprudla av glädje och energi, cykeln har genomgått service, gruset är så gott som borta från vägarna och solen skiner med blandad värme- det är vår i Gävle. Solbrillorna är på, en mjukglass på stan, jeansen är uppvikta, och de nya vårskorna börjar fylla min garderob. . .















Men den glädje jag kännt ett tag blev kortvarig. . .


Ja, vad ska man känna. . . tomhet, chock, finner inga ord, allt är bortsprunget, all den glädje jag kännt på jobbet, alla leénden, alla skratt vi delat. . . Det har varit som en familj, där jag fått varit med, växt upp som person och hamnat på stadigare ben. . . Nu har det brutits. Det har varit en dag av förtvivlan, tårar, förakt. Ja, jag vet inte riktigt vad som snurrat runt uppe i tankarna. . . Ensamhet......vad händer nu?


Den gemenskap vi haft, den glädje vi delat har bara slitits isär, inget har grott, inget vi väntat oss, det var bara någon som skiljde oss åt, inte med känsla, inte med framförhållning- utan bara slet itu och bytte ut. Hur kan man göra så ?


Det kommer aldrig bli som vanligt igen. . . Det kanske man borde vant sig vid, verkligheten blir inte alltid som man tänkt sig, och ingenting varar förevigt, men den här gången kändes allt så bra, så självklart. Jag kunde inte ens fått det till en mardröm- det existerar bara inte. . .  Var det någon som skulle bort, så var det väl jag- jag som haft lite planer på att plugga i höst och skulle då inte ha möjlighet att hoppa in på samma sätt som nu. . men inte ens i min vildaste fantasi att det skulle bli så här. . . . vad händer nu?



Just nu känns allt bara konstigt, overkligt, knasigt, ja jag känner mig som ett enda frågetecken. .



 




En kram till alla er som varit med och är drabbade. . .


 

20081013-20110419 det har varit helt underbart och jag hoppas, tror och vet att ni vet om det :)

dagarna från nu, kommer aldrig vara desamma som de som varit...

 


you made my day for so long, I had hoped it had only continued. . .














RSS 2.0