Grytor- kökets bästa?
Tjockbottnad, långkok, ljuva dofter, mört innehåll, smidigt, storkalas. . .
Ja grytor, en av kockens bästa vänner? Visst de är tunga, kanske lite otympliga ibland, men perfekt när du väntar många eller bara inte vill ägna all tid att hålla maten under uppsikt, det klarar grytan på egen hand. . .
En riktig gjutjärnsgryta är ett måste i allas kök. . gärna en stor så den rymmer en del. . här ska kokas ordentligt grova bitar, här handlar det inte om att det ska se stiligt ut utan det ska dofta ljuvligt och smaka dessto mer. .
Sen kan vi välja på gjutjärn och gjutjärn- det är skillnad. . Du kan även välja på en emaljerad eller den svarta naturella oemaljerade. . - Den emaljerade varianten är riktigt bra att ha och göra med- förbered grytan redan dagen innan och sedan är det bara att sätta den på plattan och låta tiden gå, den går helt enkelt utmärkt att förvara maten i, goda röda viner och olika vinäger fungerar också bra att hälla i för smakens skull. . Använder du däremot en oemaljerad variant så vill den icke diskas med diskmedel- endast hetvatten som gäller! hHär ska ej maten förvaras, den kokas och du äter upp den eller du har upp det som eventuellt blir kvar i diverse byttor och skålar. . Olja in den lite då och då så den inte torkar ur! Använder du till exempel vin eller vinäger som har starka syresättningar som smaksättningar så är risken stor att gjutgärnet ändrar färg och blir daskigt. . + i kanten får den för den tillför lite extra järn till maten och du får då i dig mer mineraler. . .
Vi hittar många märken på marknaden, för mig var Skeppshult det mest kända, nu är Le Creuset helt självklart, sen upptäckte jag Staub. . och nu min ögonsten. . Chausser
Vid köp av en gjutjärnsgryta så tänk efter vad du ska ha den till, vilka fördelar/nackdelar det finns mellan dem. . med all sannolikhet kommer du ha den hela livet- då kanske det är värt att lägga till lite extra och få den bästa?
Checklista:
Toppen med en gjutjärnsgryta är också att du inte behöver vara rädd för att dra på värmen och vill fräsa på något, sen kan du bara dra ner plattans temperatur eftersom värmespridningen i grytan är så bra och ja gjutjärnet behåller vämen länge och du kan fortsätta laga maten på eftervärmen, vilket gäör att du kan spara energi och därmed få en lägre elräkning, smart, eller hur?! :)
Skeppshult, ca 1000kr (5,5liter)
Le Creuset, här i klassiska vulkan- (handmade), ligger på ca 2000 kr (5,3 liter)
Staub (patenterat och prisbelönt emaljerat gjutjärn med 4 lager) ca 2400kr (5,4liter)
Chausser, kvadratisk gryta helt unik i sitt utseende designad utav Jean-Phillipe Dargenton, ca 1450 kr (5,5liter)
För dig som vill bjuda på lite extra kärlek i matlagningen så kan jag rekommendera de hjärtformade grytorna ifrån Le Creuset eller Staub :)


Ja grytor, en av kockens bästa vänner? Visst de är tunga, kanske lite otympliga ibland, men perfekt när du väntar många eller bara inte vill ägna all tid att hålla maten under uppsikt, det klarar grytan på egen hand. . .
En riktig gjutjärnsgryta är ett måste i allas kök. . gärna en stor så den rymmer en del. . här ska kokas ordentligt grova bitar, här handlar det inte om att det ska se stiligt ut utan det ska dofta ljuvligt och smaka dessto mer. .

Sen kan vi välja på gjutjärn och gjutjärn- det är skillnad. . Du kan även välja på en emaljerad eller den svarta naturella oemaljerade. . - Den emaljerade varianten är riktigt bra att ha och göra med- förbered grytan redan dagen innan och sedan är det bara att sätta den på plattan och låta tiden gå, den går helt enkelt utmärkt att förvara maten i, goda röda viner och olika vinäger fungerar också bra att hälla i för smakens skull. . Använder du däremot en oemaljerad variant så vill den icke diskas med diskmedel- endast hetvatten som gäller! hHär ska ej maten förvaras, den kokas och du äter upp den eller du har upp det som eventuellt blir kvar i diverse byttor och skålar. . Olja in den lite då och då så den inte torkar ur! Använder du till exempel vin eller vinäger som har starka syresättningar som smaksättningar så är risken stor att gjutgärnet ändrar färg och blir daskigt. . + i kanten får den för den tillför lite extra järn till maten och du får då i dig mer mineraler. . .
Vi hittar många märken på marknaden, för mig var Skeppshult det mest kända, nu är Le Creuset helt självklart, sen upptäckte jag Staub. . och nu min ögonsten. . Chausser
Vid köp av en gjutjärnsgryta så tänk efter vad du ska ha den till, vilka fördelar/nackdelar det finns mellan dem. . med all sannolikhet kommer du ha den hela livet- då kanske det är värt att lägga till lite extra och få den bästa?
Checklista:
- Går den att använda i ugn? - Kolla knoppen. . metall,gjutjärn eller plast?
- Gjutjärnsporerna, små, stora?
- Regnskogeffekten? - Pluppar i locket eller slätt lock? (Sköter sig själv betydligt bättre med pluppar)
- Hur väl emaljerad är den? Ett lager, flera?
- Är du osäker på strl? Ta hellre den större än den mindre. .
- De flesta väljer en rund, tänk på att steken oftast är avlång, varför då inte välja en oval gryta?
- Är den matt eller blankemaljerad på insidan? (lättare att få bra stekyta med en mattemeljerad insida)
Toppen med en gjutjärnsgryta är också att du inte behöver vara rädd för att dra på värmen och vill fräsa på något, sen kan du bara dra ner plattans temperatur eftersom värmespridningen i grytan är så bra och ja gjutjärnet behåller vämen länge och du kan fortsätta laga maten på eftervärmen, vilket gäör att du kan spara energi och därmed få en lägre elräkning, smart, eller hur?! :)
Skeppshult, ca 1000kr (5,5liter)
Le Creuset, här i klassiska vulkan- (handmade), ligger på ca 2000 kr (5,3 liter)
Staub (patenterat och prisbelönt emaljerat gjutjärn med 4 lager) ca 2400kr (5,4liter)
Chausser, kvadratisk gryta helt unik i sitt utseende designad utav Jean-Phillipe Dargenton, ca 1450 kr (5,5liter)
För dig som vill bjuda på lite extra kärlek i matlagningen så kan jag rekommendera de hjärtformade grytorna ifrån Le Creuset eller Staub :)


Så skaffa dig nu din favorit, finns som sagt i mängder av färger och modeller bara för att passa dina behov allra bäst :)
För ja att bjuda hem nära och kära för att bjuda på en härlig gryta, det kan aldrig gå fel! :)
Kommentarer
Trackback